22-12-07

Zen and the art of motorcycle maintance van Robert M Pirsig

Clue: filosofische motortocht

Achterflap:. 'Zen en de kunst van het motoronderhoud: Een Onderzoek naar Waarden' gaat over de motortocht die een vader en zijn elf jaar oude zoon Chris gedurende een maand maken, van Minnesota naar Californië. Vader en zoon komen steeds verder buiten de realiteit te staan. Via verhandelingen over motoronderhoud en de vraag 'wat is leven' mondt hun reis uit in de vorming van een filosofisch systeem waarin wetenschap, religie en humanisme worden samengebracht.

zenn

 

Auteur: Robert Maynard Pirsig (Minneapolis, Minnesota, 6 september 1928) is een Amerikaans filosoof en schrijver.

Robert Pirsig, hoogbegaafd als kind — hij zou op zijn negende een IQ van 170 hebben gehad — ging al in 1943 naar de universiteit. Hij was te jong en na twee jaar worstelen met zijn studie biochemie, werd hij weggestuurd, omdat hij te slechte cijfers haalde en te onvolwassen was. Na maandenlange doelloze omzwervingen door Montana, ging hij in het leger en diende in Korea. Daarna maakte hij zijn school af, en studeerde vervolgens scheikunde, filosofie en journalistiek.

Pirsig werd wereldberoemd met het in 1974 verschenen boek: Zen en de Kunst van het Motoronderhoud. Het boek schetst Pirsigs interpretatie en definitie van "Kwaliteit", geschreven als een autobiografische vertelling over een reis per motorfiets door Noord-Amerika, met zijn zoon en twee vrienden.

Het boek, dat kortweg Zen genoemd wordt, kan op verschillende wijzen worden opgevat:

  • als geschiedenis en samenvatting van de filosofie
  • als antwoord op antitechnologie-bewegingen van die tijd
  • als algemene inleiding in het denken
  • als uitdrukking van twijfel aan alles: aan de taal, aan het schoolsysteem, tot zelfs aan de wetenschappelijke methode
  • als klacht over het lage niveau van vakmanschap in moderne beroepen.

Het boek werd een enorm succes, en behoorde al snel tot de cultliteratuur. In enkele jaren tijd beleefde het tientallen herdrukken. Pirsig kreeg in 1974 een Guggenheim Fellowship voor Zen, een beurs die hem in staat stelde het vervolg te schrijven: Lila: An Inquiry into Morals. In Lila werkt hij zijn theorie nader uit, waarbij hij de term "Metafysica van de kwaliteit" bedenkt en een op morele waarden gebaseerde metafysica voorstelt, te verkiezen boven de historisch dominante vorm van metafysica in de westerse filosofie die hij de "subject-object visie op de werkelijkheid" doopt.

Bron; Wikipedia . 

pirsig

Motivatie: boek van de maand Januari van Ceridwen  

Eigen mening;  Mijn vriend is stapel op dit boek. Daarom is het dan ook tot ‘boek van de maand’ gekozen.

Hij niet alleen. Vele gingen hem voor. Internet bulkt gewoon van de info over dit boek.

Ik heb er vooral heel lang over gedaan om dit boek uit te lezen. Ik vond het allesbehalve een simpel boek. Het doet je wel nadenken over verschillende facetten.

De stukken van motoronderhoud vond ik niet zo leuk. Motor’s interesseren me wel maar ik ben niet zoals het hoofdpersonage geinteresseerd in techniek.

Pas in de helft van het boek was ik mee. Dan begint hij meer de filosofische toer op te gaan. Nu ben ik niet zo filo fan maar dankzij de vele cursussen filosofie, moraal, ethiek etcetera was ik nog wel mee. Toch heb ik meerdere stukken moeten herlezen.

De trouwe (mee)lezers heeft dit wel gemerkt aan mijn afwezigheid hier….

Het boek heeft me wel geinspireerd. Mijn nieuwste ratje noemt Zen Lachend

Score: : 7. Het was toch wel vermoeiend om te lezen

20:57 Gepost door Emily Page in Reisverhalen | Permalink | Commentaren (6) | Tags: motor, psychologie, amerika, reisverslag |  Facebook |

21-11-06

Gehakte Hagedis van Isabella Tree

Isabella schrijft haar reisverhaal neer in dit boek. Ze vertrekt naar Mexico. Daar bezoekt ze de verschillende delen van Mexico. Van het macho Mexico Stad tot de overblijvende (verborgen) Maja indianen.
Ze neemt deel aan sjamanische rituelen met de maya's in het door oorlog verscheurde Chiapas; feest met de travestieten en vrouwelijke stamhoofden van Juchitán; wacht op de komst van de geesten op een oude begraafplaats bij het meer van Pázcuaro tijdens de Nacht van de Doden; en eet samen met Huicholindianen de hallucinogene peyotlcactus in de woestijn van de Siërra.

Isabella Tree doorspekt haar reisverhaal vol met feiten en legendes over Mexico. Ze schuwt ook geen enkele invalshoek: geografisch, geschiedkundig, ecologisch, sociaal. Je leest Mexico in al haar facetten
Wanneer je dit boek uit heb, heb je al ene mini cursus Mexicologie binnen. Het is een leuk boek maar door de vele feiten verlies je soms wel het verhaal.
Wanneer je niet door Mexico gefascineerd bent, krijg je het boek dus niet uit. Maar ja dan zal je ook niet zo snel aan het boek beginnen.
Het ene hoofdstuk vond ik leuker dan de andere maar dat is waarschijnlijk persoonlijk (ik vond de stukken over de authentieke indianen de leukste).

Kortom een leuk boek dat je niet even snel snel tussen de soep en de patatten leest......hagedisScore: 5/10

19:47 Gepost door Emily Page in Reisverhalen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: mexico, reisverslag |  Facebook |