19-04-08

Het gouden Ei van Tim Krabbe

 

Clue:. Ontvoering

gouden ei

 

 Passage:  

 
 
 

Auteur: Hans Maarten Timotheus (Tim) Krabbé (Amsterdam, 13 april 1943) is een Nederlands schrijver en schaker. Hij heeft zowel romans als schaakliteratuur op zijn naam staan.

krabbe

 

Motivatie: Aangeraden door een vriend

Eigen mening; Dit is al de tweede keer dat ik dit boek en iedere keer slaagt Krabbé erin mij de stuipen op het lijf te jagen.

Het Gouden Ei is waarschijnlijk één van mijn ultieme nachtmerries. Krabbé laat zijn ontvoerder in contact treden met Saskia’s vriend Rex. Rex wil weten wat er met Saskia gebeurd is. De ontvoerder wil het enkel vertellen als Rex hetzelfde ondergaat als Saskia. Een uitermate filosofische vraagstuk: ben je bereid om te weten wat er met je geliefde is gebeurd, zelf al verwacht je er een niet zo plezierig einde….

Kippenvel!! Dit is voor mij horror van de bovenste plank: geen dolgedraaide moordenaars, geen bloederige toestanden, messentrekkerij of vettigheden. Gewoon pure rillingen.

Waarschijnlijk een van beste horrorverhalen ooit!!!

Dit boek is verfilmd in 1993: The Vanishing  

wolvenlusScore  Negen en een half!!!

22:07 Gepost door Emily Page in Nederlandse Auteur | Permalink | Commentaren (7) | Tags: moord, angsten |  Facebook |

12-07-07

Mijn zoon heeft een seksleven & ik lees mijn moeder roodkapje voor van Renate Dorrestein

Motivatie voor dit boek: de gekke, absurde titel.
Bovendien werd het boek me ook aangeraden :)
Helen is wat je noemt De Sandwich Generatie: de generatie die lang gewacht heeft met kinderen krijgen, nu met jonge tieners zit en ook voor hun eigen (aftakelende) ouders moeten zorgen
Helen is geen uitzondering voor deze generatie: ze heeft een tienerdochter die een mysterieus (maar in Helen's ogen volledig fout) vriendje heeft, een tienerzoon die op fietstocht trekt in Australie, de menopauze laait hoog op en het seksleven met haar man is geen hoogvlieger meer.
Alsof Helen nog niet genoeg problemen heeft, krijgt haar moeder een herseninfarct. Ze had al een moeizame band met haar moeder en die wordt er niet beter op wanneer haar moeder weer kinds wordt.
Helen moet ook bijna alleen zorg dragen voor haar moeder terwijl ze ook nog haar eigen problemen heeft.

Het boek is dus niet spannend, maar kaart wel een dringend maatschappelijk probleem aan. Mantelzorg is geen pretje!!
Door mijn opleiding (gezinswetenschapper) was het leuk om een soort van praktijkervaring te lezen over mantelzorg.
Dit is weer zo'n boek dat ons begrip doet krijgen voor andere mensen, andere situaties en andermans problemen. Bovendien kan iedereen die in de sociaal-maatschappelijke sector werkt, dit boek goed linken aan de bekende psychiater Boszormenyi Nagy. Maar dit laatste is een inside tip ;)

Zoals jullie al weten, juich ik dit oogkleppen-af-principe volledig toe.

Wil je een spannend boek, een pageturner dan wordt dit boek een afknapper. Maar ben je daarintegen geinteresseerd in je medemens, psychologie of sociologie dan is dit een leuk boek.
Geen hoogstaande lectuur wel een heel leuk tijdverdrijf.
Minpuntje: De spanning (in Helen zelf en in het boek) wordt goed opgedreven, enkel het einde (de laatste-druppel-voor-Helen) vond ik wat flauwer. Daar had ik in de lijn van het boek meer pit in verwacht.
seksleven

21:04 Gepost door Emily Page in Nederlandse Auteur | Permalink | Commentaren (1) | Tags: hulpverlening, dagboek |  Facebook |