19-09-07

Van muizen en mensen van John Steinbeck

Eerste zin:
Een paar mijl van Soledad stroomt de rivier de Salinas dicht langs de oever van de zijde der heuvels en wordt diep en groen.

Paragraaf:
Alleen Lennie was in de stal en Lennie zat op in het hooi naast een pakkist onder een ruif aan het einde van de stal, dat niet met hooi gevuld was. Lennie zat in het hooi en keek naar het dode jonge hondje dat voor hem lag. Lennie keer er lange tijd naar en aaide het met zijn enorme hand en streelde het van het ene eind naar het andere.
En Lennie zei zacht tegen het jong; “ Waarom mot je nou doodgaan? Je bent toch niet zo klein als een muis. Ik heb niet hard met je gebonsd.’ Hij boog de kop van het jong naar boven en keek in de ogen en zei: “ Nou zal George me nisschien niet voor de konijnen laten zorgen als hij er achter komt dat je dood bent.”

Clue:
Twee arme sloebers dromen van een eigen boerderij

Achterflap:
. George en Lennie zijn een merkwaardig koppel. Tijdens de crisis in de jaren dertig proberen ze geld te verdienen met klusjes op het platteland. Maar de zwakzinnige Lennie helpt het stel keer op keer in de problemen, die George dan weer moet oplossen. Aangekomen op de volgende ranch lijkt het eindelijk goed te gaan, maar Curley, de zoon van de baas, is nogal opvliegend van aard. En bovendien kan Lennie zijn ogen niet afhouden van Curleys vrouw.
Deze wereldklassieker is verfilmd met John Malkovich in de hoofdrol.

Auteur:
John Steinbeck werd geboren in 1902 in Amerika. Hij begon aan een studie literatuur, maar verhuisde zonder de studie af te maken naar New York waar hij begon aan een carrière als journalist. In 1935 brak hij door met zijn boek Tortilla Flat. In 1962 ontving hij de Nobelprijs voor de Literatuur.

Titel:
De titel van het boek is ontleend aan een gedicht van de Schotse dichter Robert Burns, getiteld 'To a Mouse', uit de regel The best-laid schemes o' mice an' men, Gang aft agley (de bestbedachte plannen van muizen en mensen lopen vaak mis). In dit gedicht vergelijkt de dichter het lot van de muis in positieve zin met dat van de mens: de muis weet niet wat hem boven het hoofd hangt. Het gedicht impliceert een nauwe relatie tussen mens en dier: beide zijn ten prooi aan het noodlot. Dit idee vormt de achtergrond van het verhaal. (Bron; wikipedia)

Pers:
‘Een uiterst spannend boek dat je niet neerlegt voordat het uit is.’ The New York Times

Motivatie:
Ken je Klassiekers

Eigen mening;
Dit boek komt uit de verboden reeks van De Morgen. De reden dat het verboden is omdat dit wat pessimistiche boek indruist tegen de American Dream.
Rode draad in het boek is de vriendschap tussen de twee tegenpolen. George, klein en slim, en Lennie, groot en wat simpel. Beide dromen van een eigen werkplek waar ze vrij zijn van de grillen van bazen. Lennie droomt als dierenvriend er meer van om de konijnen te verzorgen.
Door Lennie’s onhandigheid komen ze echter in de problemen. Deze problemen leggen een zware druk op hun vriendschap.
Het is een kort boek dus echt meeleven met de personages deed ik niet echt. Het eerder tragische einde raakte me dus niet echt. De verhaallijn (armoede & hoe er aan te ontsnappen) boeide me wel. Het boek is wel realistisch en verbloemt niet. Dat maakt het wat zwartgalliger maar dat is iets wat ik wel kan apprecieren (de harde werkelijkheid). Ik wel, de USA iets minder.
Wat ik minder vond, was de dikte van het boek. Met 121 pagina’s kan je het moeilijk een dik boek noemen. En met dunne boeken kan je nooit je personages zo uitwerken dat ik met ze kan meeleven. Buiten dat: een heel geschikt boek (voor op de trein of zo, leest vlot & krijg je op een treinreis bijna uit)

Score: 7 op tien

muizen

12:15 Gepost door Emily Page in Engelstalige schrijver | Permalink | Commentaren (3) | Tags: boete, armoede, dieren, moord, amerika, schuld, wraak |  Facebook |

26-04-07

Het wonderlijke voorval met de hond in de nacht van Mark Haddon

Is het beroepsmisvorming?
Waarschijnlijk wel maar toen ik via via hoorde van "het wonderlijke voorval" was ik al direct verkocht
Het gaat namelijk over een tiener met een autistische beperking (ik ben opvoedster van beroep, noot vd auteur.) Christopher Boon. Op een dag vindt hij de hond van de buren dood in een tuin. Wie heeft de hond vermoord? En vooral waarom?
Dit lijkt dus een simplistisch detectieve maar gek genoeg is dat niet het geval. Het geheim zit hem in Christopher's handicap: door zijn beperking heeft hij een beperkte woordenschat. Dat maakt dat het boek simpel is om te lezen voor tieners maar toch ook een interessante kant heeft voor volwassen. Je komt heel wat te weten over het autisme spectrum:
Het boek is dus ruim toegankelijk wat ik persoonlijk enorm apprecieer (iedereen kan van dit boek genieten, van vakantielezer tot de grootste intelectueel). Mijn voorliefde voor dit genre blijkt al in mijn beschrijving van Amos Oz (zie hieronder)
Wat kom je zo al te weten over autisme;
Christopher heeft splintervaardigheden: hij is heel goed in Wiskunde en Natuurkunde (zo beschrijft hij op een gegeven moment heel knap de sterren en de grote Beer)
Hij heeft het moeilijk met metaforen en beeldspraak. Heel knap was het stuk waarover hij discussieerde over de term "apple of my eye". Zo krijg je er begrip voor dat wij heel wat van deze termen gebruiken die echt heel moeilijk zijn voor mensen met een verstandelijke of autistische beperking.

Dit boek is bijzonder grappig maar op momenten ook tragisch omdat hij heel de wereld vanuit zijn specifieke context beschrijft.
Wat ik vooral belangrijk vind is dus het feit dat die boek ons de leefwereld voorhoudt van mensen die "anders" zijn dan wij.
Dus voor een meer tolerantere samenleving, één advies: LEES (onderandere) DIT BOEK!
Een vette 10!!!!hond

Tip voor mensen die meer willen weten over autisme http://nl.wikipedia.org/wiki/Autisme

13:08 Gepost door Emily Page in Engelstalige schrijver | Permalink | Commentaren (3) | Tags: autisme, detectieve |  Facebook |

22-03-07

A long way down van Nick Hornby

Maureen, Martin, Jess en JJ hebben op het eerste zicht niets gemeen
Maureen is een eenzame alleenstaande moeder van een zwaar gehandicapte zoon.
Martin is een ex-bekende presentator die in de cel zat voor seks met een minderjarige
Jess is een chaotische puber met liefdesverdriet
JJ is een mislukte muzikant en dan nog eens gedumpt door zijn vriendin
Ze ontmoeten elkaar op het dak van de Springflat in Noord Londen. 4 eenzame zielen met een gemeenschappelijke trekje: zelfmoord plegen
Ze raken aan de praat en ontdekken dat ze geen zelfmoord willen plegen maar gewoon een babbeltje. Zelfs met iemand die niets met hen gemeen heeft
Ze besluiten te wachten met hun zelfmoord tot na valentijn
Maar dan krijgt de media lucht van hun 'actie' maar of deze oppervlakkige aandacht hen zal afleiden van hun oorspronkelijk plan?

Het boek heeft niet echt een hoogtepunt en vrij weinig actie. Het doet je wel even nadenken over anderen, over de eenzamen uit onze omgeving,...
Over mensen die geen zelfmoord willen plegen maar wel aandacht voor hun zijn, hun problemen
Het boek gaat dus een beetje de filosofische toer op en daar moet je wel voor zijn natuurlijk. iK zou het boek daarom niet aan iedereen aan raden, wel aan mensen die bezig zijn met hulpverlening, filosofen en consoorten.
Of iedereen die er interesse in heeft natuurlijk
Het is een leuk boek dat vlot leest (het taalgebruik is vlot, niet bijzonder moeilijk) en je kan je wel inleven in teminste één van de personages…
Ik was fan van JJ maar ben wel benieuwd welk personage anderen mensen het interessants vonden.
Het is wel een populair boek: veel mensen hebben het mij aangeraden. Dus dat zegt al veel he images-1