22-06-09

Wees genadig van Arto Paasilinna

Oorspronkelijke titel: Auto armias   Uit het Fins vertaald door: Annemarie Raas.  Andere boeken van deze auteur: de zelfmoordclub

Eerste zin:  God is een knappe man. Hij is een meter achenzeventig lang, goedgeproportioneerd qua lichaamsbouw, een tikje gezet, en heeft een statig postuur.

wees genadig

  
Clue:  God is moe en wil op vakantie. Men gaat op zoek naar een vervanger...


Achterflap:.
Een eenvoudige Finse kraandrijver, Pirjeni, gescheiden en ongehuwd samenwonend, wordt opgeroepen om een tijdje de plaats in te nemen van God. In deze hoedanigheid neemt hij zich voor alle problemen in de wereld en een paar in de hemel zelf op te lossen. Dat blijkt minder eenvoudig dan hij dacht, ook nu hij Gods plaatsvervanger is. Zo wordt hij bij zijn pogingen om de armoede in Calcutta te lenigen tegengewerkt door de hindoegoden die in hem een concurrent zien. Zijn inspanningen om de hemelse administratie te stroomlijnen dreigen spaak te lopen door gekonkel, en op audiëntie bij de paus blijkt deze laatste zelfs niet meer in hem te geloven. En dan is er nog de duivel! Hoe zal de wereld eraan toe zijn als de echte God terugkomt?

Arto Paasilinna, de koning van de literaire slapstick, vertelt aanstekelijk en humoristisch over de lotgevallen van iemand die van de ene dag op de andere met ultieme macht wordt bekleed. En al heeft hij het beste met de wereld voor, zijn goede bedoelingen blijken niet altijd aan de mensheid besteed.

Auteur:  Arto Paasilinna (Kittilä, 1942) is een van de populairste schrijvers van Finland. Hij werkte meer dan tien jaar als journalist voordat hij in 1971 als romanschrijver. In 1975 brak hij door met de inmiddels verfilmde roman Haas, waarvoor hij in 1994 de Italiaanse GiuseppeAcerbiprijs en de Franse Literatuurprijs ontving. Sinds '75 is Paasilinna fulltime schrijver. Zijn romans zijn vertaald in achttien talen, waaronder het Duits, Frans, Italiaans, Portugees en Japans. In 2001 verscheen in Nederland de vertaling van de roman De huilende molenaar, in 2002 verscheen De gifkokkin en in 20033 De zelfmoordclub.

Arto Paasilinna

 

Motivatie:  aangeraden door een vriendin


Eigen mening; God zoekt een vervanger. Dit gegeven komt al aan bod in de film Bruce Almighty maar in boekvorm had ik er nog niets van gevonden. Een origineel verhaal dus! De schrijfstijl is ook heel vlot, het boek is ruim toegankelijk voor een breed publiek. De finse namen storen niet echt. De hoofdpersonages zijn niet echt diepgaand uitgewerkt maar ook dit doet geen afbreuk aan het verhaal. Centraal staat de interimjob van
Pirjeni en niet echt zijn karakter. Het einde vond ik wel nogal abrupt. Dat had voor mijn mening iets uitgebreider en diepgaander mogen zijn. Toch een aanrader met mijn puntenscore van 7,5 op tien.

 

21:00 Gepost door Emily Page in Romans | Permalink | Commentaren (0) | Tags: godsdienst, parodie |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.