27-01-08

Blokkin' Emily

Mijn excuses voor de lange wachttijd voor de besprekingen.

Ik zit nu in mijn laatstejaar dus heb heel veel examens. Emily zit dus officieel "in den blok".  En dit tot eind juni 2008.

Natuurlijk volgen er wel nog besprekingen maar gewoon minder snel

Met blokkende groetjes en hopend op jullie begrip

 Emily 

studeren

 

21:03 Gepost door Emily Page in About me | Permalink | Commentaren (8) |  Facebook |

20-01-08

Mijn woestijn van Waris Dirie


 

woestijn

 

 

Eerste zin:  Ik werd wakker van een heel zacht geluid. Toen ik mijn ogen opendeed, staarde ik recht in de ogen van een leeuw. 

 Passage:  Mijn vader begon zich zorgen te maken omdat Aman al bijna de huwbare leeftijd had bereikt, maar er geen huwelijk kon plaatsvinden, voordat ze naar naar behoren ‘behandeld’ was. De heersende opvatting in Somalie is dat er slechte dingen tussen de benen van een meisje zitten, delen van ons lichaam waarmee we geboren zijn maar die toch onrein zijn. Deze dingen moeten worden verwijderd –de clitoris, de binnenste schaamlippen en het grootste gedeelte van de buitenste schaamlippen worden afgesneden en daarna wordt de wond dichtgenaaid, waardoor er alleen maar een litteken achterblijft op de plaats waar onze geslachtsdelen zaten.


Clue: Het leven van een Somalische nomade- meisje en haar carriere in het Westen als fotomodel.

Auteur: Waris Dirie is een beeldschoon internationaal bekend fotomodel. Achter haar begerenswaardige uiterlijk draagt zij echter de pijn van haar verminking. Als nomadendochter werd zij in de Somalische woestijn op traditionele wijze besneden. Jarenlang heeft zij hierover gezwegen, uit schaamte en onmacht. Maar nu trekt Dirie als speciaal VN-ambassadeur ten strijde tegen de nog steeds wijdverspreide genitale verminking van vrouwen. Hoewel er al talloze interviews en artikelen over Waris Dirie zijn verschenen, is haar bewogen leven nooit eerder zo openhartig en aangrijpend verwoord als nu in haar eigen boek. Mijn woestijn is Dirie's opmerkelijke verhaal over haar jeugd, de schoonheid van Somalië, haar vlucht naar het Westen, de glamourrace van de modellenwereld en haar uiteindelijke missie als woordvoerdster van de Verenigde Naties.
In 1998 publiceerde ze haar autobiografie Mijn woestijn; in 2002 gevolgd door Dochter van de nomaden. In juli 2005 publiceerde ze Onze verborgen tranen, over haar ervaringen met vrouwenbesnijdenis in Europa. Waris Dirie woont inmiddels in Wenen en heeft een zoon.

waris

 

 Motivatie: aangeraden door velen (oa Aglaia)

Eigen mening; Ik wist dat dit een beetje een akelig thema ging zijn voor mij. Natuurlijk had ik al van vrouwenbesnijdenissen gehoord en natuurlijk vond ik het maar vies. Maar er over lezen is nog altijd een beetje intiemer.

Het hoofdstuk van de besnijdenis heb ik halverwege overgeslagen omdat ik zo misselijk werd. Maar verder…..Het boek leest vlot. De verhaallijn zal menig Westerling kunnen bekoren. Het is waargebeurd. Al deze factoren maken het boek tot de bestseller die het vandaag de dag is.

Waris is wel een pittig eigenwijs madamke. Vaak heb ik het niet op mensen met deze eigenschap begrepen maar eerlijk is eerlijk… Als Waris een volgzaam & gedwee vrouwtje was geweest, was er nooit een “Mijn woestijn” van gekomen. Dan zat Waris nu besneden in de woestijn in Afrika met vele kindertjes rondom haar.

Het leukste stuk vond ik toch wel haar leven in de woestijn. Daar ligt haar hart en dat merk je ook. Het leven was er hard maar buiten de besnijdenis & uithuwelijking had Waris een fijne jeugd. Op haar dertiende wordt ze uitgehuwelijkt (met een oude man) en vlucht ze. Na een paar omzwervingen komt ze terecht in een andere woestijn nl die van London of New York oftwel de modewereld. Tijdens deze reizen omdat ze vele mensen. Aangename en natuurlijk ook veel minder aangenamen.

Dit boek is leuk omdat je over een andere cultuur leest. En in de 2e helft van het boek over hoe iemand ‘vreemd” onze Westerse cultuur beleeft (vb Waris vind horloges heel erg vreemd maar ze kan de zon niet meer lezen door de wolkenkrabbers in NY)

Leuk boekje. Zonder meer…


Score: 7,5 op 10

02-01-08

Boekentrend 2008

Mijn vermoeden voor 2008 is dat de grote bestsellers van dit jaar culturele romans zijn.  In de trend van "Schaduw van de wind" en "De vliegeraar" van Khaled Hosseini.

Deze 2 boeken hebben in 2007 de deur al op een kiertje gezet. Ik verwacht dat veel (toekomstige) auteurs mee op de kar gaan springen en meer romans beginnen schrijven tegen een verschillende culturele achtergrond.

We staan meer en meer open voor andere culturen (het Vlaams Belang ten spijt) en dat zal zich vertalen in de boeken.

Een uitstekende trend!!

Ik ben er al heel blij om want ik was in de wolken door "De Vliegeraar". Meer van dat graag....

bol

 

15:24 Gepost door Emily Page | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |