05-10-07

De stad der blinden van Jose Saramago

Eerste zin:

De oranje schijf lichte op. Twee auto’s vooraan gaven vlug gas voor het weer rood werd. Het groene mannetje voor de voetgangers verscheen.


Levensles: .

Op dat ogenblik klonk er een harde droge stem met de toon van iemand die gewend was bevelen uit te delen. Ze kwam uit een luidspreker boven de dier waardoor ze binnen waren gekomen. Eerst werd het woord Attentie driemaal uitgesproken, toen begon de stem, De regering betreurt het dat zij gedwongen is om energiek uit te voeren wat zij als haar recht en haar plicht beschouwt, met alle middelen die haar ter beschikking staan de bevolking te beschermen tegen wat zich laat aanzien als een blindheidsepidemie, provisorisch aangeduid als de witte ziekt, en zij hoopt  te kunnen rekenen op de burgerzin en medewerking van alle inwoners om het besmettingsgevaar in te dammen, ervan uitgaande dat het om een besmettelijke ziekte gaat en dat we hier niet enkel voor een reeks voorlopig nog onverklaarbare toevalligheden staan. (p 42-43)


Clue: .

de overlevingsdrang van mensen door een blindheidsepidemie


Achterflap:. .

Een rij auto's staat te wachten voor rood licht. Als het eindelijk op groen springt, trekt de eerste auto niet op - de bestuurder blijkt plotseling blind te zijn geworden. Die openingsscène is de katalysator van een reeks verbijsterende gebeurtenissen. De blindheid blijkt besmettelijk, weldra ziet een groot gedeelte van de bevolking van Lissabon niets meer. Alle slachtoffers worden in een ziekenhuis geïsoleerd. Binnen korte tijd spelen zich daar verschrikkelijke taferelen af, die de vraag naar goed en kwaad haast ondraaglijk actueel maken.

 

Auteur: .

José Saramago is een van de meest fascinerende schrijvers van onze tijd. De 83-jarige Portugese auteur publiceerde reeds in 1944 zijn eerste roman. Maar pas na de Anjerrevolutie die in 1974 zonder bloedvergieten verliep, kreeg hij internationale erkenning. Als overtuigde communist schreef hij regelmatig over de minderbedeelden in de samenleving en keerde hij zich tegen het katholieke dogmatisme.. Pas in 1995 brak Saramago door met zijn onvolprezen roman De stad der blinden. In datzelfde jaar ontving hij de hoogste literaire onderscheiding van de Portugeestalige wereld, de Prémio Camões, en in 1998 de Nobelprijs voor de Literatuur.

 

Pers: .

Geen enkele kandidaat voor de Nobelprijs heeft meer recht op langdurige erkenning dan deze romanschrijver (Edmund White in The New York Times)


Motivatie:

ken je klassiekers plus het feit dat dit boek me werd aangeraden door lezerij.


Eigen mening; .

Iedereen die geintereseerd is in sociale psychologie wordt dringend verzocht dit boek te lezen.

Het gaat over overleven, groepsgevoel (of nog vaker het gebrek eraan) en behulpzaamheid. Zijn politieke voorkeur komt echt goed tot zijn recht in dit boek over de strijd om te overleven. Het boek zet ons aan tot nadenken: Wat hebben er voor over om te overleven?

Heel veel zelfs volgens dit boek. De heersende normen en waarden vervagen. .Hulpvaardigheid komt in tijden van honger danig in het gedrang. Ieder probeert zelf te overleven. Stad der Blinden maakte me behoorlijk triest. .

Temeer omdat ik denk dat dit boek maar al te dicht bij de Waarheid aanleunt. In het verleden zijn er voorbeelden genoeg van onmenselijkheid in tijden van nood. Triest maar waar.

Toch gaat Saramago niet helemaal de pessimistische toer op. Een groepje van zeven mensen (waaronder ook de vrouw van de oogarts die als enige haar zicht blijft behouden) zorgt voor elkaar, helpt elkaar. Door hun samenwerking slagen ze er min of meer in om te overleven.

Een ander aspect van het boek is dat het ons laat inzien hoezeer we afhankelijk zijn van onze zintuigen en dan vooral onze ogen. .

Letterlijk heel de stad in Stad der Blinden geraakt in verval. Auto’s kunnen niet meer rijden door de blindheid, electriciteit en water vallen uit, de hele stad vervalt op puur overleven en de wet van de sterkste. Zonder onze ogen vervallen niet alleen onze dierbare waarden en normen maar ook ons comfort.

En dan is het einde helemaal zoek.

Een sterke aanrader voor iedereen die ook maar het woord empathie kent.

Saramago heeft wel een bijzondere stijl waarover je soms wel kan struikelen. Hij gebruikt namelijk weinig leestekens (vooral geen aanhalingstekens). Dat maakt het lezen er niet zo simpel op. Mensen die weinig lezen zullen zich hier wel aan storen denk ik. Ik moest ook even moeite doen. Maar het verhaal is te goed om dit boek onderaan de boekenplank te leggen.


:Score

9 op tien.

stadblinden

 

16:08 Gepost door Emily Page in Romans | Permalink | Commentaren (8) | Tags: bedrog, psychologie, absurd, mishandeling |  Facebook |

Commentaren

Ik denk dat het boek ook aanbevolen is voor politici.
Nuttige recensie, Emily.

Groetje

Gepost door: Willy | 07-10-07

Blij dat het boek je zo beviel. Je ziet, soms wat doorbijten kan nog aangename resultaten opleveren. :-)

Aan Willy: ik denk dat de meeste van onze politici de witte ziekte al hebben...

Gepost door: Kris | 08-10-07

tottaly Yep als je door de rare zinsbouw doorziet is het boek zo slecht nog niet
@ Kris: jaja vooral CD& V en VB he

Gepost door: Emily | 08-10-07

In de Kijker Goedemiddag,

Emily's pageturner staat vanaf vandaag een hele week In de Kijker op http://blogs.skynet.be/!

Proficiat!

Groeten,

Jeroen

Gepost door: Het team van Skynet | 09-10-07

Ik ook! "49 boeken sinds 15 november 2006 Doel: 52 boeken lezen voor 15/10/07 (gemiddelde van 1 per week) Haal ik het of niet?"
Nou, ik hoop dat je het haalt. Mij doel is ook 1 bk/wk. Dit jaar heb ik er al 55 gelezen, dus zal ik dat gemiddelde wel halen.
De lijst met gelezen titels zet ik op het einde van het jaar op mijn blog
http://peter-motte.skynetblogs.be/
De blog die ik hier in mijn handtekening heb verwerkt, verwijst naar mijn blog over de striptekenaar-scenarist Andreas. Eén strip tel ik niet als een gelezen boek. Vijf strips samen tel ik wel als een gelezen boek, alhoewel ik er meestal nog meer dan vijf samen neem.
Momenteel lees ik "De geschiedenis van de lelijkheid" van Umberto Eco. Alles van Eco is een aanrader, behalve misschien Baudolino.

Gepost door: Peter | 09-10-07

goede avond t'was niet gemakkelijk voor mij uw post te lezen omdat het lang was... maar ik heb geprobeerd.. Blij te zien dat er nog mensen zijn, die houden van lezen...
Tot straks...
Vriendelijk..

Gepost door: marc | 10-10-07

Goede recensie Ik heb al een paar boeken van Saramago gelezen. Ik geloof dat Saramago een meester is in het aantonen hoe dun de laag vernis (beschaafdheid) is waarmee het beest in ons beschilderd is. Inderdaad om triestig van te worden. Maar voor het overige, toch een prachtig boek! Je hebt dat goed aangebracht.
Groeten

Gepost door: Vrijdenker | 11-10-07

Fan-tastisch Ik heb de stad der blinden net uit en moet zeggen dat het mij ook erg goed bevallen is.
Ik ben blij dat het ook bij anderen zo goed aanslaat.
confronterend, maar de moraal vind ik mooi.
de recensie geeft dan ook een mooi beeld van het boek.
groeten,

sabine

Gepost door: Sabine | 07-09-08

De commentaren zijn gesloten.