21-08-07

Het meisje dat uit de stilte kwam van Fiona Bollag

Eerste zin: Kun je je voorstellen hoe het is om je woonplaats ineens opnieuw te ontdekken? Dat je de stad niet alleen ziet, er niet alleen doorheen slentert, die niet alleen ruikt en de polslag ervan voelt, maar ook hoort?

Levensles: Als hun moeder was vertrokken, hoorden de baby’s op de Afdeling vroeggeborenen de sussende stemmen van de andere moeders en de verpleegkundigen, een zacht gefluister dat bijna even prettig was als het strelen van een hand. Ze hoorden het ademen en kirren van de andere baby’s en voelden zich met hen verbonden. Dat had ik helemaal niet. En niemand die het wist (p 41)

Clue: waargebeurd verhaal over een doof meisje dat een cochleair implantaat (CI) krijgt & zo de wereld van de horende ontdekt

Achterflap:. Dit is de geschiedenis van een meisje dat niets hoort. Of eigenlijk: niets hoorde. Fiona Bollag kwam doof ter wereld, en leerde op jonge leeftijd liplezen. Op haar zestiende krijgt ze echter als een van de eersten een nieuw implantaat, waarmee haar hersenen geluiden kunnen omzetten waardoor ze weer kan horen. Plotseling leeft Fiona in een compleet andere wereld. Want hoe beangstigend is het om van de ene op de andere dag muziek of voorbijrazend verkeer te horen?
Fiona beschrijft op invoelbare wijze wat een geschenk het is om voor het eerst in je leven te kunnen horen, maar ook dat de jaren in stilte een geschenk waren. Want nu wordt duidelijk dat er met gehoor zoveel meer bij komt: achtergrondgeluiden, emoties in stemmen, getik van de regen… Mooie geluiden, maar ook verwarrende geluiden en geluiden die afleiden. Fiona’s bijzondere verhaal mag gehoord worden: het is een positieve noot voor iedereen die met een kleinere of een grotere handicap moet leven.

Auteur: Fiona Bollag, nu tweeëntwintig jaar, werd doof geboren. Op zestienjarige leeftijd kreeg zij een implantaat waardoor zij voor het eerst in haar leven kon horen. Een paar jaar later werd ook haar andere oor geopereerd. Fiona werkt momenteel als stagiaire bij een kantoor in Zurich.

Motivatie: Toekomstmuziek. Ik zou graag werken met mensen met een auditieve beperking.

Eigen mening; Goed verhaal. Ik denk dat dit verhaal wel veel mensen aanspreek. Mij allesinds wel.
De schrijfstijl vond ik niet geweldig. Omdat ze soms nogal van de hak op de tak sprong. Er waren wel hoofdstukken maar die waren niet echt duidelijk begrensd. Het verhaal is echter zo sterk dat het de iets mindere schrijfstijl compenseert. Wat het boek tot een leuk lees advontuur maakt. Je leert bovendeel veel van het boek. Dus mensen die graag iets bijleren tijdens het lezen, kunnen nu naar de boekhandel/ bib snellen.
Zeer geslaagd is de appendix achteraan met maar liefst 65 vragen én antwoord over slechthorendheid, hun dagelijks leven en het CI. Ik wist wel wat CI was maar dankzij juffrouw Bollag weet ik hoe het werkt en hoe het dankzij haar beschrijving er min of meer uitziet.
Dit is weer zo’n boek dat je even laat meeleven met iemand die in een bijzondere context zit. Dit vergroot ons meevoelendheid dus kan ik maar enkel toejuichen. Ik bewonder Fiona ook voor hoe ze met beide voeten op de grond staat. Fiona is geen heldin of supervrouw maar wel iemand een gewone meid met een beperking die haar het leven op sommige vlakken iets minder makkelijk maakt. Ze heeft echter geen zelfmedelijden heeft. Ze heeft met een groot gevoel voor optimisme. Een bewonderswaardige vrouw!!

Score: 7,5 op tien!!!

meisjeuitdestilte

21:23 Gepost door Emily Page in Waargebeurd | Permalink | Commentaren (5) | Tags: waargebeurd, handicap beperking, hulpverlening |  Facebook |

Commentaren

Hallo ik wens U nog een aangename laat avond...liefs Leuke blog hebt U en ik kom zeker nog eens terug om uitgebreider te lezen...liefs..

Gepost door: athea | 21-08-07

Fijn te weten dat je terug 'te boek' bent, Emily. Hopelijk fijne vakantie gehad. Ik onthoud deze bespreking zeker als die van een boek dat zeer boeiend én uniek moet zijn door de situatie van Fiona Bollag zelf.

Groetje

Gepost door: Willy | 21-08-07

Aha! Hier moet ik dus zijn als ik een goede boekbespreking moet lezen!

Het is je volste recht om het oneens te zijn met mijn betoog van enkele dagen geleden rond 'de jeugd van tegenwoordig.' Generatieconflicten komen inderdaad reeds eeuwen voor, maar de kloof tussen wat vandaag kan en waar de vorige generatie nog niet mocht van dromen is toch nog nooit zo diep geweest.

De toekomst zal uitwijzen wie in deze 'discussie' gelijk haalt...

Gepost door: Pablo Zarzuelo | 22-08-07

Dat boek spreekt mij wel aan.
Blij dat u terug in blogland bent

Groetjes
Linda

Gepost door: Linda | 23-08-07

Mooi thema.
Ik heb ook een boek over dat thema gelezen "De taal van de stilte" van Frances Itani. Goed boek....ken je dat niet?
Groetjes

Gepost door: Mythoske | 27-08-07

De commentaren zijn gesloten.