01-08-07

De vliegeraar van Khaled Hosseini

Eerste zin: Op mijn twaalfde ben ik geworden wat ik nu ben, op een kille bewolkte dag in de winter van 1975. Ik herinner me het moment nog goed, ik zat weggekropen achter een afbrokkelende lemen muur en tuurde de steeg in bij de bevroren beek.

Laatste zin: Ik rende. Een volwassen man die meerent met een zwerm gillende kinderen. Maar het kon me niets schelen. Ik rende met de wind in mijn gezicht, en op mijn lippen een glimlach zo breed als de Pansjir-vallei. Ik rende.

Pakkende Passage: “Hoe beantwoorden wij degenen die stenen gooien naar de ramen van Gods huis? WIJ MOETEN DIE STENEN TERUGGOOIEN!”Hij zette de microfoon uit. Een zacht gemompel verspreidde zich door de menigte.
Naast me zat Farid zijn hoofd te schudden. “En zij noemen zich moslims.” Fluisterde hij.
Toen stapte een grote, breedgeschouderde man uit de truck. …..
De grote Talib met de donkere zonnebril liep naar de stapel stenen die ze van de derde truck hadden geladen. Hij pakte een steen en liet hem aan de menigte zien. (p 253)

Clue: Een verraden vriendschap in Afganistan met in de achtergrond de inval van de Sovjet en nadien de Taliban.

Achterflap: Amir en Hassan zijn gevoed door dezelfde min en groeien samen op in de hoofdstad van Afghanistan. Als blijk van hun verbondenheid kerft Amir hun namen in een granaatappelboom: ‘Amir en Hassan, de sultans van Kabul’. Maar sultans zijn ze alleen in hun fantasie, want Amir hoort tot de bevoorrechte bevolkingsgroep en Hassan en zijn vader zijn arme Hazaren, in dienst van Amirs vader. Bij de jaarlijkse vliegerwedstrijd in Kabul is Amir de vliegeraar, degene die het touw van de vlieger in handen heeft. Hassan is zijn hulpje, de vliegervanger. ‘Voor jou doe ik alles!’ roept Hassan hem toe voordat hij wegrent om de vallende vlieger uit de lucht op te vangen. Die grenzeloze loyaliteit is niet wederzijds. Wanneer er iets vreselijks gebeurt met Hassan verraadt hij zijn trouwe metgezel. Na de Russische inval vluchten Amir en zijn vader naar de Verenigde Staten. Amir bouwt er een nieuw bestaan op, maar hij slaagt er niet in Hassan te vergeten. De ontdekking van een schokkend familiegeheim voert hem uiteindelijk terug naar Afghanistan, dat inmiddels door de Taliban is bezet. Daar wordt Amir geconfronteerd met spoken uit zijn verleden. Zijn voornemen om zijn oude schuld jegens Hassan in te lossen sleept hem tegen wil en dank mee in een huiveringwekkend avontuur

.Motivatie: Mooi prijsje op Proxis.be en vele lovende (pers) recenties

Auteur: Khaled Hosseini is geboren en getogen in Kabul, als zoon van een diplomaat wiens gezin in 1980 na de Russische inval naar de Verenigde Staten emigreerde. Hij is nu werkzaam als arts in noord-Californië. Hosseini publiceerde diverse korte verhalen, die werden genomineerd voor de Pushcart Prize.
De vliegeraar van Kabul is zijn eerste roman, die meteen zijn internationale doorbraak inluidde.

Pers: Vele lofbetuigingen maar deze was meest toepasselijke: Een intiem en authentiek verhaal over de verraden vriendschap van twee jongens, van de inval van de russen tot het schrikbewind van de Taliban.

Eigen mening; Een klein meesterwerk. Heel eenvoudig qua structuur en schrijfstijl maar ook diepgaand genoeg om de meest critische lezer te charmeren. Hosseini plaatst zijn verhaal tegen de achtergrond van Afganistan tijden 1980 tot 2002. Hij verteld het verhaal van Amir, een rijkeluisjongen die bevriend is met Hassan (een jongen met een hazenlip & een mindere Hazara). De vriendschap wordt wel enigsinds gekleurd onder het klasseverschil maar samen beleven de jongens heel wat advonturen in Kabul.
Op een dag komt Hassan in de problemen en Amir durft niet voor hem op te komen. Dit legt een zware druk op de jonge vriendschap. Amir verraadt Hassan.
Bovendien komen er strubbelingen in het land door de inval van de Russen. Amir en zijn vader vertrekken tegen hun zin naar de USA. Daar moeten ze een heel nieuw leven opbouwen.
Het verhaal gaat over discriminatie, onverdraagzaamheid maar ook over vriendschap en familiebanden. Een thema dat veel mensen aanspreekt. Ondanks het wat cliche thema slaagt Hosseini erin om vaart in het verhaal te brengen & om sprekende personages neer te zetten. Leuk is dat je heel wat leert over de Islam (zie verklarende woordenlijst achteraan). De laatste tijd wordt Islam nogal geassocieerd met slechte dingen en dit boek laat weer de andere, zachtere kant van Islamieten zien. De timing van het boek is dus schitterend.
Net als de schrijfstijl dus die zowel literatuur freaks als huismoeders zal aanspreken. Dat opzich is al een hele kunst!
Dit boek is een must & mag meteen op de leeslijsten van de middelbare scholen prijken.
Dit boek moet je gelezen hebben!!

Score: een meer dan verdiende 10/10!

vliegeraar

Commentaren

Weer een prachtige boekbeschrijving. Die ga ik zeker eens lezen, staat me wel aan.
Lieve groetjes,

Gepost door: Mythoske | 02-08-07

maandag heb ik de Vliegenaar uitgelezen. Het is een boek om in een adem uit te lezen. Het beste wat ik dit jaar gelezen heb. Een echte aanrader.

Gepost door: ikke | 30-08-07

salam Ik vond het een fantastisch boek, het mooiste boek die ik tot nu toe heb gelezen. Het taalgebruik is zeer goed en kanp geschreven.Ik raad jullie aan om hem wel te lezen want het is nou eenmaal een geweldig goed boek

Gepost door: lolita | 30-12-07

Prachtig Prachtig boek. Ondanks dat we deze roman voor een opdracht moesten lezen heb ik er zo ontzettend van genoten! Een echte aanrader voor iedereen!

Gepost door: Tine | 23-04-08

Het is gewoon een prachtig boek. Vorige zomer heb ik dit boek in een ruk uitgelezen. Nu moest ik voor mijn boekbespreking hetzelfde boek lezen. Het bleef me verbazen. Nu dat ik het boek voor de tweeede keer gelezen heb, blijft het een wondermooi verhaal. Ik moet wel toegeven dat ik veel dingen was vergeten, maar nadat ik het de tweede keer leesde, kwam het weer allemaal in mijn geheugen tevoorschijn.

EEn echte aanrader!!!

Gepost door: pageturner | 05-05-08

Ik heb hele boek uitgelezen echt prachtig maar is het normaal dat de laatste zin > de groene vlieger kwam nog een beetje dichterbij; hij steeg< is. Da klopt toch niet dat klinkt onvolledig. Zou iemand me de laatste pagina willen uittypen ik heb maar tot pagina 344.


Alvast bedankt

Gepost door: nini | 18-10-08

prachtig boek de mooiste volwassen boek die ik ooit heb gelezen ik ben nog maar 16. de laatste blz vindt ik het mooist!

Gepost door: anouk | 04-11-08

Het is een prachtig boek. Het boek gaat niet over 1 thema maar over verschillende thema's en dat vind ik heel aantrekkelijk om te lezen. Door het boek krijg je ook een andere kijk op hoe het daar allemaal verloopt. Je komt in aanraking met een andere cultuur voor mij een onbekende cultuur en ik vond dat de auteur het prachtig beschreven heeft. Hij liet het land anders overkomen dan hoe het voor me was voor ik dit boek las.

Gepost door: Rosanne | 09-02-09

Het is een prachtig boek. Het boek gaat niet over 1 thema maar over verschillende thema's en dat vind ik heel aantrekkelijk om te lezen. Door het boek krijg je ook een andere kijk op hoe het daar allemaal verloopt. Je komt in aanraking met een andere cultuur voor mij een onbekende cultuur en ik vond dat de auteur het prachtig beschreven heeft. Hij liet het land anders overkomen dan hoe het voor me was voor ik dit boek las.

Gepost door: Rosanne | 09-02-09

Een prachtig en ontroerend boek zoals hier wel vaker gezegd werd. Ik wilde vragen of een van jullie mss weet of het Amir of Hassan is die op de cover staat.

Gepost door: Pauline | 02-03-09

ik vond het een zeer aangrijpende en ontroerende verhaal. het is onmogelijk om te zeggen dat het boek 1 bepaalde thema heeftn het gaan over zoveel dingen tegelijker tijd. vrieldschap, oorlog, verraad, vader-en zoonrelatie, geheimen,... en je kan zo voortgaan. we zien afghanistan als een gevallen land, we steken de schuld op de eigen volk. maar we vergeten steeds dat er zoveel verschillende mooie verhalen zich afspelen, de liefde tussen de mensen, ondanks alle pijn die ze ondergaan. het is ook een zeer meeslepend verhaal, je begint echt mee te voelen met de personen. aangezien ik een jongen ben zal je me niet cluk een traantje zien wegpikken. maar heb dit toch een paar keer gedaan bij deze boek. je bent steeds benieuwd naar wat er volgt, na een paar uur merk je al dat je het hele boek al hebt uitgelezen.
het enige wat ik kan zeggen is dat dit zeker bij mijn top 2 boeken hoort.

Gepost door: Mohamed | 22-02-10

Ik heb dit boek ook voor de tweede keer uitgelezen, en ik vond het weer prachtig, het blijft echt mooi, er staan zoveel details en gevoelens beschreven, het is net of je het allemaal zelf meemaakt, echt een aanrader!

Gepost door: Niels | 23-10-10

De commentaren zijn gesloten.