27-06-07

De Rookspringer van Nicolas Evans

Reden voor dit boek: ik had de Paardenfluisteraar en de Wolvenlus al gelezen. En ik was van beide boek echt weg. Zeker van de Wolvenlus.
Evans heeft een speciale band met de natuur en die vind je dus terug in zijn boeken. De weelderige natuur van Montana (het Noord Westen van de USA) wordt in geuren en kleuren beschreven
Voor sommige mensen kan dit een turn-off zijn maar mij deerde het niet. Maar ik ben dan ook, net als Evans, een milieuliefhebber met een groot hart voor mensen en dieren.
Nog een gelijkenis: zijn boeken gaan steeds over gewone, bijzondere mensen. Jan en Mie met de pet maar met een hart van goud. De hoofdpersonages leiden gewone leventjes vol eenzaamheid maar ook met vele mooi momenten.
Het centrale thema van de Rookspringer is eigenlijk een soort driehoeksrelatie:
Connor, een rustige boerenzoon met een passie voor fotografie
Ed, een exraverte musicus
Julia, vriendin van Ed, opvoedster en kunstenares
Hoewel Connor en Ed erg verschillend zijn, zijn ze beide rookspringers (bestrijden de bosbranden). En beide vallen de charmes van Julia.
Alleen.... Ed was eerst en Connor respecteert dit als goede vriend
Het zit Ed echter niet mee; hij wordt blind na een ongeval, blijkt onvruchtbaar te zijn en wordt steeds zieker van zijn diabetis
Door zijn onvruchtbaarheid worden Ed en Julia gdus kinderloos. Na veel discussie worden ze eens dat Connor de spermadonor wordt van hun kind
Amy is alles voor Ed en Julia. Maar Ed wordt steeds zieker en na een tijdje sterft hij.Julia en Amy besluiten Connor achter na te gaan naar Oeganda. Connor verblijft daar als oorlogsfotograaf en wordt getroffen door de kindsoldaten tijdens de burgeroorlog.
Maar zal Julia Connor nog vinden in dit door oorlog en geweld verscheurde land? Ik heb al genoeg verklapt.
Wil je meer weten zal je toch naar de bib moeten snellen

Eerlijk is eerlijk: ik vond de Wolvenlus beter. Dit boek is de minst goede van Evans' 3 boeken. Toch blijft het een goed boek en zeker de moeite waard om eens te lezen.
Evans zet ons ook aan het denken over de kindsoldaten en brengt een realistische schets van oorlog (niks heldendaden, enkel veel geweld)
Evans verdient toch nog een leuke 7 op 10. Prima als vakantielectuur!!
Heeft Evans net als bij mij een gevoelig snaartje geraakt voor kindsoldaten, ga dan zeker eens naar de site van Els Temmerman, de Vlaamse die zich inzet voor deze onfortuinlijke kinderen => klik op deze link.rookspringer

19:33 Gepost door Emily Page in Romans | Permalink | Commentaren (5) | Tags: natuur, liefde, afrika, hulpverlening, oorlog, politiek |  Facebook |

Commentaren

Die ga ik eens lezen....de wolvenlus vond ik heel goed.
Groetjes

Gepost door: Mythoske | 27-06-07

ik heb ze allemaal van hem gelezen, en allemaal even goed

Gepost door: ikke | 28-06-07

Bijgelezen. Hier, hé! De boeken moeten oogjesmaat volgen. Als mijn boek vooruitging zoals jij leest, Emily, dan waren mijn kasten hier vol, hoor. Prettige vakantie trouwens.

Groetje

Gepost door: Willy | 28-06-07

Ik heb ze alle drie gelezen en had een voorkeur voor Wolvenlus. Natuurlijk is dat mijn persoonlijke smaak. Nicolas Evans is een heel goede schrijver. Hij schrijft vlot en het leest vlot.
Nog een fijn weekend

Groetjes
Linda

Gepost door: Linda | 30-06-07

Boekverslag Een erg mooi boek! Vloog er echt doorheen. Moet er nu een boekverslag over schrijven en vind het moeilijk tot de kern te komen.. hebben jullie nog tips? Vragen die bij je op kwamen tijdens het lezen op zaken die je toen zijn opgevallen?

Groetjes

Gepost door: Renee | 02-11-07

De commentaren zijn gesloten.