26-04-07

Het wonderlijke voorval met de hond in de nacht van Mark Haddon

Is het beroepsmisvorming?
Waarschijnlijk wel maar toen ik via via hoorde van "het wonderlijke voorval" was ik al direct verkocht
Het gaat namelijk over een tiener met een autistische beperking (ik ben opvoedster van beroep, noot vd auteur.) Christopher Boon. Op een dag vindt hij de hond van de buren dood in een tuin. Wie heeft de hond vermoord? En vooral waarom?
Dit lijkt dus een simplistisch detectieve maar gek genoeg is dat niet het geval. Het geheim zit hem in Christopher's handicap: door zijn beperking heeft hij een beperkte woordenschat. Dat maakt dat het boek simpel is om te lezen voor tieners maar toch ook een interessante kant heeft voor volwassen. Je komt heel wat te weten over het autisme spectrum:
Het boek is dus ruim toegankelijk wat ik persoonlijk enorm apprecieer (iedereen kan van dit boek genieten, van vakantielezer tot de grootste intelectueel). Mijn voorliefde voor dit genre blijkt al in mijn beschrijving van Amos Oz (zie hieronder)
Wat kom je zo al te weten over autisme;
Christopher heeft splintervaardigheden: hij is heel goed in Wiskunde en Natuurkunde (zo beschrijft hij op een gegeven moment heel knap de sterren en de grote Beer)
Hij heeft het moeilijk met metaforen en beeldspraak. Heel knap was het stuk waarover hij discussieerde over de term "apple of my eye". Zo krijg je er begrip voor dat wij heel wat van deze termen gebruiken die echt heel moeilijk zijn voor mensen met een verstandelijke of autistische beperking.

Dit boek is bijzonder grappig maar op momenten ook tragisch omdat hij heel de wereld vanuit zijn specifieke context beschrijft.
Wat ik vooral belangrijk vind is dus het feit dat die boek ons de leefwereld voorhoudt van mensen die "anders" zijn dan wij.
Dus voor een meer tolerantere samenleving, één advies: LEES (onderandere) DIT BOEK!
Een vette 10!!!!hond

Tip voor mensen die meer willen weten over autisme http://nl.wikipedia.org/wiki/Autisme

13:08 Gepost door Emily Page in Engelstalige schrijver | Permalink | Commentaren (3) | Tags: autisme, detectieve |  Facebook |

Commentaren

Ga ik doen, Emily. Dat onderwerp interesseert mij wel.


Groetje

Gepost door: Willy | 26-04-07

Via Tsila hier terechtgekomen....zeer interessante blog....ik plaats direct een linkje zodat ik uitgebreid kan komen lezen, wanneer ik wat meer tijd heb.
Vriendelijke groetjes

Gepost door: Mythoske | 27-04-07

aaah! Hmm, jawel jawel, het is inderdaad een geweldig fijn boek!

Gepost door: Lena | 10-06-07

De commentaren zijn gesloten.