10-03-07

Kruistocht in spijkerbroek van Thea Beckman

In de serie 'gouwe ouwe" blijft Kruistocht in spijkerbroek mijn ultieme favoriet. Moet ik het verhaal nog vertellen?
Sinds het boek onlangs verfilmd is, weten de allerjongste ook weer hoe Dolf zijn advonturen beleeft in de middeleeuwen tijdens de kinderkruistochten.
Al meer dan een generatie genoten van zijn vriend Leonardo, Marieke en al de andere kinderen op hun tocht naar Jeruzalem
Het boek combineert dan ook vele genres in één: een historische roman voor kinderen en volwassen (ik kan nu nog altijd puur genieten van het boek zonder dat ik het te kinderachtig vind). Er is actie (en dan denk ik aan de slag in de Povlakte), drama (beschuldigd worden van ketterij), grappige gebeurtenissen (de grappige kleine Koning van Jeruzalem Carolus); Bovendien krijg je nog wat geschiedenis en een goede teug aardrijkskunde bovenop.
En dat in één boek.

Thea Beckman is ondertussen ongeveer drie jaar overleden maar haar boeken spreken nog altijd jongeren aan. Weinigen doen haar dit na.
Ze heeft nog schitterende boeken: als jonge puber droomde ik bijna van haar Hasse Simonsdochter (heb altijd al een fascinatie gehad voor de middeleeuwen), ik hield van haar vrijgevochten karakter in een zo'n anti humantische periode als de middeleeuwen.
Maar ik hield dus ook van Kruistocht in Spijkerbroek. Correctie: ik hou nog altijd van Kruistocht in Spijkerbroek; Ik hou nog steeds héél veel van dat boek.......want het is een verhaal dat men nooit meer vergeet
Pittig detail: Bij Beckman's laatste boek Gekaapt in 2003 wist ze dat dit haar laatste boek zou worden; Een jaar later overleed ze. Ik denk dat ik dat boek ook maar eens ga lezen; een laatste herinnering aan mijn favoriete jeugdsauteur;

22:50 Gepost door Emily Page | Permalink | Commentaren (4) | Tags: jeugdverhaal, middeleeuwen |  Facebook |

Commentaren

kruistocht in spijkerbroek euhm kunt u mij meer geven over het boek zelf van kruistocht in spijkerbroek de details a.u.b dank u.

Gepost door: ishaac | 18-03-07

Hallo Emily Dank voor je reactie onder mijn senryu'tje,
ja ik schrijf alles zelf.

Dit boek van Thea Beckman is het enige dat ik van haar gelezen heb, toen ik heel jong was, weet nog wel, dat ik het bijna niet weg kon leggen, zo mooi.

Groet,

Gepost door: tsila | 26-04-07

lees! ik wil dat jullie meer over thea beckman schrijven. Meer over hoeveel boeken ze schreef , hoe dat ze begonnen is met schrijven ,enz..
succes

Gepost door: sarah | 28-05-09

ge kunt den boom in x) hoihoi

Gepost door: wtf ! | 27-02-10

De commentaren zijn gesloten.