06-03-07

De schaduw van de wind van Zafon

Rond dit boek is veel te doen: stapels liggen in de boekhandels, mensen spreken er over, het komt op tv......Geen twijfel mogelijk dit boek is een bestseller.
Het is dan ook een gemakkelijk toegankelijk boek: het is een liefdesroman pur sang. Het enige struikelblok zou wel het feit zijn dat het een vrij dik boek is (536 blz). Maar zoals ik al zei het boek heeft enkel serieuze troeven die het aantal blz wel doet vergeten: het speelt zich af in de op dit moment bijzondere hippe stad Barcelona en het gaat dus over een klassiek liefdesverhaal met alle mogelijke tragedies van dienst.
Het verhaal gaat over de 11 jarige Daniel die door zijn verhaal in het geheime Kerkhof van Vergeten boeken een boek mag 'adopteren'; hij kiest voor het boek "schaduw van de wind" van Julian Carax. Hij wordt helemaal verliefd op het boek.Niet alleen hij: zijn omgeving raakt ook geobsedeerd door het boek; mensen willen het kopen (het blijkt een zeldzaam boek te zijn), sommige willen het in brand steken (daarom is het ook zo zeldzaam, iemand heeft de rest om een mysterieuze reden allemaal in brand gestoken) en iemand wil dat hij het boek en de schrijver vergeet.
Nog mysterieuzer wordt het als Daniel te horen krijgt dan Julian Carax op jonge leeftijd naar Parijs vluchtte. Kort na zijn terugkeer naar Barcelona werd hij echter vermoord. Waarom? Daniel gaat op zoek naar de geschiedenis van de geheimzinnige schrijver. Dit alles speelt zich af op de achtergrond van (de naweeên van) de burgeroorlog in Spanje.

Ik zou liegen moest ik zeggen dat ik dit het beste boek ooit vind. Het dramatische liefdesverhaal is al meermaals verteld. Jaloezie, liefde, haat, wanhoop en verdriet zijn thema's die mensen blijkbaar blijven smaken, want het boek is toch immens populair. Het was wel een welkome afwisseling in deze tijd waarin de Pieter Aspes de sceptor zwaaien om eens een heerlijk ouderwets verhaal te lezen. Dat vind ik dus de grootste plus in het verhaal: Zafon heeft zijn timing goed gekozen.
De personages vond ik goed alhoewel sommige wat meer uitgewerkt mochten worden (Thomas, de vader enzovoort). Firmin vond ik het leukste caracter: met zijn zware verleden en vrolijke karakter.
Mijn advies: dit boek gewoon lezen tijdens je vakantie. Heerlijk ontspannend maar (niet altijd) een pageturner. schaduw van de wind

11:54 Gepost door Emily Page in Romans | Permalink | Commentaren (1) | Tags: liefde, burgeroorlog, barcelona |  Facebook |

Commentaren

Lang gedacht: nu ben je een turf aan het lezen, maar dan plots twee besprekingen tegelijk en... 1000+. Proficiat, en daar ben je al een stuk overheen nu! Ik kom de teksten eerstdaags heel grondig lezen. Later zal men zeker discussiëren over wie nu feitelijk echt zijn volk leerde lezen!
Dank voor je fijne reactie op mijn blog.

Groetje

Gepost door: Willy | 11-03-07

De commentaren zijn gesloten.