03-01-07

Gods ingewanden van Amélie Nothomb

Amelie wordt in Japan geboren. De eerste 2 jaren van haar leven is ze een passief wezentje. Een buis: eten gaat er in en komt er weer uit. Roerloos ligt ze in haar wiegje. Nadien volgt een periode van compensatie: ze gilt en krijst haar ouders de oren van het hoofd.
Pas nadat oma haar witte Belgische chocolade aanbied, besluit ze om toch te bemiddelen.
Na Drie jaar verandert haar leven drastisch: ze is geen prinsesje meer, geen God meer voor haar omgeving. Kortom; de belevenissen van een meisje vanbij de geboorte tot haar 3e levensjaar geschreven in de ik-vorm.
Het verhaal is goed geschreven. Nothomb heeft een humoristisch schrijfstijl. Ik vond veel terug van mijn cursussen filosofie en pedagogie. Een mooi stuk vond ik het deel waarin Amélie leert praten:
"Voor mijn broer en zus kwam praten hierop neer: "Waar is mijn legodoos?"
"Weet ik veel"
"Jokkebrok! Je hebt hem afgepakt"
"Nietes."
"Zeg op waar is ie?"
Waarop ze elkaar te lijf gingen; praten was een aanloop tot vijandigheden.Wanneer de lieve Nishio san tegen me sprak, was het meestal om me ....te vertellen hoe haar zus onder de trein was terecht gekomen toen ze nog een kind was. Elke keer dat ze het relaas deed, werd het meisje opnieuw gedood door de woorden van de kindermeid. Met woorden kon je dus ook iemand ombrengen.
.....
Met het waterpistool van mijn broer was het net zo. Als hij op me schoot met de mededeling "Pang! Je bent dood' dan ging ik helemaal niet dood, maar werd ik alleen maar nat gespoten.
....
Bij wijze van QED was mijn zesde woord "dood".

Gods ingewanden Deze vrouw heeft zich goed geinformeerd. Dat is wel duidelijk . Een aanrader met stip.

19:53 Gepost door Emily Page in Franse schrijver | Permalink | Commentaren (1) | Tags: absurd, opvoeding, japan |  Facebook |

Commentaren

Bijzonder interessante blog! Niet enkel een boeiende introductie tot, maar ook een nuttige leidraad bij het kiezen van boeken. Men zegt dat wie schrijft blijft, maar helaas nooit dat wie leest daar het langst bij is geweest.
Beste wensen!

Gepost door: Willy | 03-01-07

De commentaren zijn gesloten.