30-11-06

Geisha van Liza Dalby

Liza Dalby vertrekt als puber naar Japan. Daar ontdekt ze het raadselachtig fenomeen Geisha's.
LIZATerug in de VS haalt ze haar diploma als antropologe en vertrekt terug naar Japan. Om een studie te maken over jawel Geisha's in Pontocho (Kyoto, Japan).
Vanop de zijlijn begint ze aan haar studie. Al snel wordt haar studiegebied haar leefwereld. Door haar Okasan (moeder van een theehuis) wordt ze ingeleid in deze wereld. DALBYHet geeft nu eenmaal een groot verschil om van op de zijlijn te staan of midden in het spel te staan. Kortom Liza Dalby wordt als enigste Westerse vrouw de geisha Ichigiku
Haar fascinatie voor de Geisha's druipt van het boek af. Je leert een heleboel nieuwe woorden; okasan, mizuage; shamisen enzovoort. Dit doet geen afbreuk aan het verhaal want de woorden worden goed uitgelegd.
Voor de liefhebbers van Japan en Geisha's worden ook nog eens extra info gegeven over bepaalde rituelen, gebruiken, fenomenen in de vele noten achteraan het boek. Zo kom je (eindelijk) te weten of Geisha's nu luxe prostituees zijn of het samenspel van zuster en moederschap veel complexer is..
Dalby heeft ook een heel uitgebreid gamma aan documentatie materiaal. Het boek barst van de plaatjes, familiestambomen, foto's, oude tekeningen. Wat wel eens aangenaam is een boek. Met dit boek achter de kiezen heb je weer heel wat bijgeleerd.
Het is geen spannend boek of met veel humor. Het is en blijft een documentaire. Maar haar schrijfstijl is zo vlot dat je het gerust s avonds voor het slapen gaan kan lezen
Mijn oordeel: 7/10geisha

13:06 Gepost door Emily Page in Antropologie | Permalink | Commentaren (0) | Tags: geisha, antropologe |  Facebook |

21-11-06

Gehakte Hagedis van Isabella Tree

Isabella schrijft haar reisverhaal neer in dit boek. Ze vertrekt naar Mexico. Daar bezoekt ze de verschillende delen van Mexico. Van het macho Mexico Stad tot de overblijvende (verborgen) Maja indianen.
Ze neemt deel aan sjamanische rituelen met de maya's in het door oorlog verscheurde Chiapas; feest met de travestieten en vrouwelijke stamhoofden van Juchitán; wacht op de komst van de geesten op een oude begraafplaats bij het meer van Pázcuaro tijdens de Nacht van de Doden; en eet samen met Huicholindianen de hallucinogene peyotlcactus in de woestijn van de Siërra.

Isabella Tree doorspekt haar reisverhaal vol met feiten en legendes over Mexico. Ze schuwt ook geen enkele invalshoek: geografisch, geschiedkundig, ecologisch, sociaal. Je leest Mexico in al haar facetten
Wanneer je dit boek uit heb, heb je al ene mini cursus Mexicologie binnen. Het is een leuk boek maar door de vele feiten verlies je soms wel het verhaal.
Wanneer je niet door Mexico gefascineerd bent, krijg je het boek dus niet uit. Maar ja dan zal je ook niet zo snel aan het boek beginnen.
Het ene hoofdstuk vond ik leuker dan de andere maar dat is waarschijnlijk persoonlijk (ik vond de stukken over de authentieke indianen de leukste).

Kortom een leuk boek dat je niet even snel snel tussen de soep en de patatten leest......hagedisScore: 5/10

19:47 Gepost door Emily Page in Reisverhalen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: mexico, reisverslag |  Facebook |

15-11-06

Het parfum (P Suskind)

Het leven van Jean-Baptiste Grenouille begint niet zo denderend op 17 juli 1738 op de Parijse vismarkt. Zijn moeder laat hem achter tussen het visafval.
Alleen op de wereld achter gelaten begint Jean Baptist aan het leven. Niet zo bijzonder in de late middeleeuwen behalve dat hij over een uitzonderlijk talent beschikt...
Hij ruikt alles, ieder geurtje van elke steen, mens, dier, steegje in Parijs kent hij. Het enige wat hij (en ook de rest van de wereld) niet kan ruikenn is zichzelf. Mensen stoten hem af, vinden hem vreemd zo zonder geur, sluiten hem uit.
Zijn eenzame leven krijgt eindelijk wat kleur wanneer hij bij de parfumier Baldini terecht komt. Een wereld gaat voor hem open; zijn geliefde geuren kan hij nu (vluchtig) vasthouden in een flesje. Er is slechts één geur die nog zo onbereikbaar voor hem is; de geur van mooie jonge meisjes

IK wou het boek lezen omdat ik de trailers zag. De sfeerschepping zag er in ieder geval al meesterlijk uit. Ik hou wel van het sfeertje van de donker middeleeuwen. De kaft sprak me ook wel aan (geloof me of niet maar dat is van groot belang bij, never judge a book by his cover :p)
Vanaf de eerste zin werd ik meegetrokken in het verhaal. Suskind heeft de moeilijke taak om geuren neer te pennen, zwart op wit. Niet simpel maar hij slaagt er met glans in. Tijdens het lezen begon ik meer en meer belangstelling te krijgen in mijn zo vergeten neus.
Suskind's schrijfstijl vind ik heel zwierig. De ontmoeting met de pater vond ik één van de beste stukjes literatuur dat ik in tijden heb gelezen. Een Aanrader met hoofdletter A dus. En nu nog de film hePARFUM

21:16 Gepost door Emily Page in thrillers | Permalink | Commentaren (1) | Tags: liefde, moord |  Facebook |

Boeken?

Waarom in godsnaam een blogje over boeken?
Wel, mijn leukste ontspanning is een boek bij ons haardvuur, de hond aan mijn voeten, kaarsjes op en een glaasje wijn (iets anders kan ook)
Geen erg wilde nachten dat niet. Maar veel spijt heb ik daar niet. Al mijn vrienden zijn van hetzelfde soort dus kunnen we tijdens lange zomernachten uren doorbomen over allerlei boeken
Ik lees zowel wetenschappelijk boeken als literatuur. Maar op deze blog wil ik het vooral hebben over mijn leesboeken.

De recensie van mijn leven
Als kind zat ik al in de KJJ (kinder jeugd jury). Ik was zo'n kind dat maar 3 hobbies had: lezen, tekenen en natuur (mijn honden, paarden, katten enzo). Ik heb dus al heel wat boeken achter de kiezen.Tijdens de tienerjaren werden jongens belangrijker dan boeken. Dus die werden even aan de kant geschoven
Maar oude liefde roest niet en nu zit ik in een (zelf gecreeërd) leesgroepje. Een groot deel van mijn vrije tijd gaat dus over boeken. Ik lees namelijk overal; op de trein, in mijn bed, voor TV en alle mogelijke plaatsen.
Vandaar dus een blogje over boeken .....lezen

20:58 Gepost door Emily Page in About me | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |