30-11-06

Geisha van Liza Dalby

Liza Dalby vertrekt als puber naar Japan. Daar ontdekt ze het raadselachtig fenomeen Geisha's.
LIZATerug in de VS haalt ze haar diploma als antropologe en vertrekt terug naar Japan. Om een studie te maken over jawel Geisha's in Pontocho (Kyoto, Japan).
Vanop de zijlijn begint ze aan haar studie. Al snel wordt haar studiegebied haar leefwereld. Door haar Okasan (moeder van een theehuis) wordt ze ingeleid in deze wereld. DALBYHet geeft nu eenmaal een groot verschil om van op de zijlijn te staan of midden in het spel te staan. Kortom Liza Dalby wordt als enigste Westerse vrouw de geisha Ichigiku
Haar fascinatie voor de Geisha's druipt van het boek af. Je leert een heleboel nieuwe woorden; okasan, mizuage; shamisen enzovoort. Dit doet geen afbreuk aan het verhaal want de woorden worden goed uitgelegd.
Voor de liefhebbers van Japan en Geisha's worden ook nog eens extra info gegeven over bepaalde rituelen, gebruiken, fenomenen in de vele noten achteraan het boek. Zo kom je (eindelijk) te weten of Geisha's nu luxe prostituees zijn of het samenspel van zuster en moederschap veel complexer is..
Dalby heeft ook een heel uitgebreid gamma aan documentatie materiaal. Het boek barst van de plaatjes, familiestambomen, foto's, oude tekeningen. Wat wel eens aangenaam is een boek. Met dit boek achter de kiezen heb je weer heel wat bijgeleerd.
Het is geen spannend boek of met veel humor. Het is en blijft een documentaire. Maar haar schrijfstijl is zo vlot dat je het gerust s avonds voor het slapen gaan kan lezen
Mijn oordeel: 7/10geisha

13:06 Gepost door Emily Page in Antropologie | Permalink | Commentaren (0) | Tags: geisha, antropologe |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.