15-11-06

Het parfum (P Suskind)

Het leven van Jean-Baptiste Grenouille begint niet zo denderend op 17 juli 1738 op de Parijse vismarkt. Zijn moeder laat hem achter tussen het visafval.
Alleen op de wereld achter gelaten begint Jean Baptist aan het leven. Niet zo bijzonder in de late middeleeuwen behalve dat hij over een uitzonderlijk talent beschikt...
Hij ruikt alles, ieder geurtje van elke steen, mens, dier, steegje in Parijs kent hij. Het enige wat hij (en ook de rest van de wereld) niet kan ruikenn is zichzelf. Mensen stoten hem af, vinden hem vreemd zo zonder geur, sluiten hem uit.
Zijn eenzame leven krijgt eindelijk wat kleur wanneer hij bij de parfumier Baldini terecht komt. Een wereld gaat voor hem open; zijn geliefde geuren kan hij nu (vluchtig) vasthouden in een flesje. Er is slechts één geur die nog zo onbereikbaar voor hem is; de geur van mooie jonge meisjes

IK wou het boek lezen omdat ik de trailers zag. De sfeerschepping zag er in ieder geval al meesterlijk uit. Ik hou wel van het sfeertje van de donker middeleeuwen. De kaft sprak me ook wel aan (geloof me of niet maar dat is van groot belang bij, never judge a book by his cover :p)
Vanaf de eerste zin werd ik meegetrokken in het verhaal. Suskind heeft de moeilijke taak om geuren neer te pennen, zwart op wit. Niet simpel maar hij slaagt er met glans in. Tijdens het lezen begon ik meer en meer belangstelling te krijgen in mijn zo vergeten neus.
Suskind's schrijfstijl vind ik heel zwierig. De ontmoeting met de pater vond ik één van de beste stukjes literatuur dat ik in tijden heb gelezen. Een Aanrader met hoofdletter A dus. En nu nog de film hePARFUM

21:16 Gepost door Emily Page in thrillers | Permalink | Commentaren (1) | Tags: liefde, moord |  Facebook |

Commentaren

Hallo Emily Heb dit boek ooit gekregen, maar nog nooit gelezen, dat moet ik nu toch maar eens een keertje doen, het ziet er leuk uit zoals je het beschrijft.

Je kan het gedichtje (groeven) voor een kaartje voor je Oma gebruiken hoor.
Het is een Japanse dichtvorm die ze tanka noemen,
de lettergrepen staan vast per regel 5-7-5-7-7
Dank voor je reactie.

Groet tsila

Gepost door: tsila | 19-05-07

De commentaren zijn gesloten.